18 Aralık 2011 Pazar

Zeytinli Dere otlu Pancake

Bir nevi pancake sayılır aslında zira pancake hamuru ile pek bir benzerliği yok. Bu tarif orijin olarak zeytinli kek tarifinin tavaya uyarlanmış hali. Biraz büyükçe bir hamur olacağını baştan söylemek isterim ancak piştikten sonra ertesi güne kalacağını hiç zannetmiyorum. Pazar kahvaltılarına pek özendiğim için üşenmedim yaptım. Biraz baharat, bir tutam çörek otu ve cevizli lor karışımı ile çok lezzetli oldu.

Malzemeler:
4 ymurta
3 çorba kaşığı yoğurt
3 su bardağı elenmiş un
1 1/2 çay bardağı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı çekirdeksiz zeytin
1/2 demet dereotu

Yapılışı:
Oda sıcaklığında olan yumurtaları gene oda sıcaklığında beklemiş yoğurt ile çırparken zeytinyağı ekledim. Ardından tüm malzemeyi karıştırma kabına alarak karıştırdım. Bu noktada hamur iyice ağırlaşacağı için tel ile karıştırmak zor olacaktır biraz kol çalışması yapmış oluyorsun iyi oluyor. Hamurumun bir kısmını yağsız tavaya aldım yayması biraz zor gibi görünsede spatula yardımı ile kolayca şekillendiriliyor. Ben tavanın tabanına yayarak pişirdim bu sebeple çift spatula ile çevirebildim. Kısık ateşde ağır ağır pişirdiğim kekimi mis gibi çayla beraber mideye indirdim. Sadece kahvaltı için değil, çat kapı gelen dostlar içinde acil tarafından bir nevi kolaylık.
Tarifi deneyecek herkese mutlu pazarlar dilerim.

15 Aralık 2011 Perşembe

Çikolata ve Ceviz Dolgulu Karanfilli Bisküvi


Sayın Majestelerinin topraklarına gitmek için hazırlar. Sevgili arkadaşım Russell evine gitmeye hazırlanırken bende Frost ailesinin yeni yılını kutlamak için onlara küçük bir hediye yollamaya karar verdim. Ginger bread yapsam zaten memleketlerinde gırla var bende yılbaşı ruhuna uygun çikolata dolgulu karanfilli bisküvi yapmaya karar verdim.
Daha önce yayınlamış olduğum ginger bread tarifinin içinden zencefil ve tarçını çıkarttım ve hamur tarifini olduğu gibi uyguladım.
Hamuru aynı şekilde hazırladıktan sonra bir gece dolapda beklettim yani hala stoğumda iki parça daha hamurum var. Neyse bir parça hamuru dolapdan çıkartıp oda sıcaklığına gelmesini bekledim sonra ince olacak şekilde açtım ve ufak yuvarlaklar halinde şekillendirdim. Fırında pişerlerken çikolatamı erittim içlerine koyacağım cevizleri havanda dövdüm. Fırından çıkarttıktan sonra soğumalarını bekledim sonra her iki kapağın içine çikolata sürüp üstlerine bir miktar ceviz serpiştirip kapakları kapattım. Harika iki paket hediye oldular.
Tarifi deneycek herkese iyi eğlenceler dilerim.

14 Aralık 2011 Çarşamba

Mamma Mia; La Pasta


"bir makarna bile yapamıyor(muş)" böyle bir deyim var değil mi? Makarna bile yapamamak. Makarna yapmak zaten zor iştir aslında, öyle haşladım süzdüm yağlayıp sosladım olmaz. Makarna'nın pişme süresi,süzülmesi, makarna sos oranının ayarlanması, hangi makarnaya hangi sos gider, sunum vesaire vesaire. Öyle kolay iş değildir, şakaya gelmez.

Ton balıklı makarnayı yaparken sadece çıkartım evet çırak zira ben yapmadım, babam yaptı. Bayılıyor bu makarnayı yapmaya ama ilk yaptığında makarna sos oranını ve pişirme sürelerini ayarlayamadı ancak biz genede yedik. Sonra durumun ciddiyetini, kendisine aktarınca oda hak verdi o kadar kolay olmayacağını. Bu üçüncü denememiz ben bir baş öğretmen edasında (valla hoşumada gitmiyor değil) şu şöyle, bu böyle diye koltuklarım kabarmış şekilde sürekli direktif halindeyim. Çok şükür istediğimiz oranlar tuttu, malzemeler ekle,çıkart,tart,ölç,biç'den sonra en sonunda oturdu. Artık önünüze çıkacak kıvama geldiğine inandığım için hemen anlatıyorum nasıl yapıyoruz.

Malzeme:
2 kutu ton balığı
1 paket spagetti
1/2 su bardağı domates rendesi
2 yeşilbiber
2 orta boy sarımsak
1/2 çay bardağı siyah zeytin
1/2 çay bardağı zeytinyağ
Bir tutam maydanoz
1 defne yaprağı
1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

Yapılışı:
Spagetti'yi paketin üstünde tarif edildiği gibi bir parça tuz eklenmiş defne yaprağı ile kaynayan suda haşlamak için tencereye aldım. Bu arada iki kutu ton balığının fazla yağlarını süzdüm ve bir kaba aldım. Yeşil biberi küçük küçük doğradım ve yanmaz tavada zeytinyağ ile 1-2 dakika çevirdim sarımsaklarımıda küçük parçalar halinde doğradıktan sonra biberlerin olduğu tavaya aldım altını kıstığım tavada 1-2 dakikada sarımsaklarımı soteledim hemen üstüne yarım su bardağı kadar rendelenmiş domatesimi ekledim ve altını açarak sürekli karıştırdım. Domatesler hafif kaybolma kıvamında geldiğinde ton balığımı ve zeytinleri ekledim ve tuz,karabiber ve pul biber ile tatlandırdım.En fazla 5 dakika kısık ateşde pişen ton balığı sosumun altını kapatıp maydonozu üstüne ekledim. Bu arada gözüm saatte makarnanın pişme süresini kontrol ediyorum tabii. Genelde 10-12 dakika pişirme süresi tavsiye edilir ben 10. dakikada alıyorum az pişmiş sevmemin dışında yaklaşık 2 dakika sosla birlikte pişireceğim için arada kalan zamanı soslama zamanına ekliyorum. Makarnanızı süzmeden önce süzgeçinizi makarnanın sıcak suyu ile söyle bir ıslatın ki makarnalarınız süzgeçe yapışmasın. Makarnaları süzdükten sonra sıcak olan sos ile birleştirip tencerenin altnı çok açmadan 2 dakika daha pişirdim ve altını kapattım. Sıcak olan makarnayı tencerenin kapağını kapatmadan 20 dakika kadar dinlenmesini bekledim böylece tüm lezzetler birbirine iyice karıştı.
Sonra uygun tabaklarda servis ettik koca tencerenin yarım saat içinde dibini gördük. Tarifi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun diyorum.

13 Aralık 2011 Salı

Kuru Meyveli Fındıklı Granola


Kore'ye gidecek yolcular için son çağrıııı. Evet taaa Kore'ye gittiler taa buralardan oralara. İstek geldi gönder dediler pişirdik gönderdik. Umarım mideye indemen biraz etrafı görme şansları olur.
Daha önce vermiş olduğum granola tarifinin bir versiyonudur karşınızda gördüğünüz granolalar.

Malzemeler:
2 bardak kavrulmuş yulaf
2 bardak ufalanmış bisküvi
1 su bardağı fındık
1su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kuru kayısı
1 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı zeytinyağ
1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Yulafları yağsız tavada kavurdum, bu arada burçak, petit beurre bisküvi veya istediğiniz başka karışımlar olabilir bisküvüleri iki bardak kadar olana dek elinizde ufalayın yulafların içine ekleyin. Kuru kayısıyı küp küp doğrayıp diğer tüm malzeme ile karıştırma kabında karıştırdım. Yapışmaz kağıt serdiğim fırın kabımın içnine döküp kaşığın arkası ile bastırdım sonra 180 derecede 15 dakika fırınladım, kesilebilecek kıvama gelen kadar soğuması için beklettim. Ben bar şeklini vermeyi seviyorum böylece gün içinde çantamda bulundurup tatlı ataklarında mideye iniyorlar.

Elmalı Helvalı


Öyle bir tatlı olduki lezzetinden yiyemezsin ağlarsın.Her zaman olduğu gibi anne şevkati ve sevgisi ile kollarını bana açmaktan çekinmeyen, azını çoğunu hep paylaşan sevgili buzdolabim gene yaptı yapacağını kalbinin derinliklerinden ihtiyacım olan tahin helvasını çıkartıp önüme seriverdi. Elma her daim var zaten, birde benim artıkçı tırtıkçı ruhumun güzelliği buzlukta taban olmak için bekleyen bir kek parçası. E bana da bir zahmet helvayı yapmak kaldı.

Ansızın gelen misafir veya pratik turta yapmak istiyorsanız bu tarif tam yerinde ve zamanındadır. Daha öncede söylediğim gibi sitede yayınladığım tüm tarifleri önce deniyorum, geliştirilmesi gereken kısımları olursa veya değişecek malzemesi olursa olana kadar denemeler devam ediyor ondan sonra beğenilerinize sunuluyor. Tabii bu arada yok efendim sönen kekler, patlayan çatlayan brownieler, şekeri tutmayan biscottiler nereye gidiyor, tabiiki buzluğa. Ancak artık geri dönüşümü olmayacak malzemeler göz yaşları içinde çöpe gidiyor.
Çoğunlukla çok amaçlı kullanılabilecek malzemelerim varsa (örneğin kekler) mutlaka buzluğa önceden yaptığım bir kakaolu birde sade kek bulunduruyorum.Bu tartı yapmak içinde buzlukta bekleyen damla sakızlı sade kekimi kullandım.Eğer ben o kadar uzun boylu kek yapmakla uğraşamak istemiyorum,öyle bir vaktim yok derseniz taban için bir paket burçak bisküvi ve bir su bardağı ekmek kırıntısı ya da galeta karışımı kullana bilirsiniz. Kek kullanmak istiyorsanızda bildiğiniz sade kek tarifine damla sakızı ekleyerek damla sakızlı kek yapabilirsiniz.

Malzemeler:
2 su bardağı damla sakızlı kek unu
(bunun yerine makinadan geçirilmiş bir paket burçak bisküvi ve galeta karışımı)
1 çorba kaşığı erimiş soğutulmuş tereyağ
2 orta boy elma
1/2 paket sade tahin helvası
2 çay kaşığı toz tarçın

Yapılışı:
2 su bardağı kadar elde edecek kadar keki makinada çektim (veya bir paket burçak ve 1 su bardağı galeta) karıştırma kabına daha önceden erimiş soğumuş tereyağını ekledim iyice karıştırdım sonra borcamın tabanına bu karışımımı döktüm ve istediğim inceliğe gelene kadar elimle bastırarak bir taban oluşturdum. Tabanın toparlanması için borcamı buzlukta beklemeye aldım. Bu arada kabuklarını soyduğum elmaları ay şeklinde doğradım (eğer elmalar çok tatlı ise üstlerine yarım çay bardağı limon suyu dökün ve elmaları kırmadan karıştırın). Buzlukta bekleyen tabanı alıp elmaları aynı yönde olacak şekilde dizdim üstüne yarım paket tahin helvasını elimde parçalayarak eşit bir şekilde dağıttım. 180 derece fırında 10 dakika pişirdim fırından çıkartınca üstüne toz tarçını serpiştirdim sonra kapattığım ancak sıcaklığından yararlanacağım fırına tekrar koydum tarçınlarda helvanın üstünde eriyince soğuması için çıkarttım. Ilık veya soğuk servis edebilirsiniz.

Bu tabanda kullandığım kekin damla sakızlı olmasına özen gösterdim zira Elmalı Helvalı'nın yanında filitre kahve vardı. Damla sakızı da her türlü kahvenin aromasını inanılmaz zenginleştiriyor.
Tarifi deneme niyetinde olanlara şimdiden afiyet olsun.

11 Aralık 2011 Pazar

Avakado Salatası

Akşam yemeğinden önce midem kazındı canım biraz peynir ve hafif birşeyler isteyince mutfaktaki avakadoları gördüm. Nasıl güzel görünüyorlar bakar mısınız. Biraz peynir ve zeytinle beraber güzel bir ara öğün oldu.

Malzemeleler:
1 avakado
1/2 çay bardağı eski kaşar
1/2 çay bardağı tulum peyniri
3 tatlı kaşığı nar
5-6 siyah zeytin
1/2 limon
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı hardal
Tuz

Yapılışı:
Avakadoyu soyduktan sonra ay şeklinde doğradım, peynirleri ve nar tanelerini avakadoların üstüne serpiştirdim,zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp salatama ekledim, ben 1 hafta önce marine ettiğim zeytinlerimden kullandım daha sonra sosunu hazırlamak için başka bir kabın içinde zeytinyağ, limon suyu, hardal ve bir çimdik tuz'u özleştirdim ve salataya ekledim bir kaç dakika avakadoları kırmadan yavaşça alttan üste karıştırdım. Eğer hemen servis edilmeyecek ise yarım saat dolapda dinlenirse tüm aromalar daha belirginleşecek ve daha zengin bir lezzet ortaya çıkacaktır.

9 Aralık 2011 Cuma

Yeni yıl yeni yıl herkese kutlu olsuuuuunnn :O))

Saat 1'i çoktan geçti ben ise mutfaktan ancak çıktım ama yarının siparişlerinin büyük kısmı bitti. Yarın sabaha daha çok iş var ama olsun paketlemeyide başarı ile hallettik. Yılbaşı ruhuna uygun olan zencefilli kurabiyelerimi (ginger bread) süslerken çok eğlendiğimi itiraf etmeliyim şimdiden hepinizin yeni yılını kutluyorum..
(Tarif Bakeralla'nın sitesinden adepte edilmiştir.)

Malzemeler:
5 su bardağı elenmiş un
1/2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı dut pekmezi
(Harnup pekmezi kullanıcaksanız 1 su bardağı kullanıp şeker ilavesini çıkartabilirsiniz)
100 gr tereyağ
1 yumurta
3 çay kaşığı toz zencefil
2 çay kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı toz karanfil
3/4 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat

Yapılışı:
Tüm malzemeniz oda sıcaklığında olsun. Öncelikle tereyağ ve şekeri mikser ile birbirine iyice karışana karadar çırptım, bu karışıma yumurtayı ekleyip tekrar çırptım sonra pekmezi ekledim ve bir süre daha çırptım. Tüm kuru malzemeyi başka bir karıştırma kabında bir araya getirip çatalla veya çırpıcı ile iyice karıştırdım. Sıvı karışımımın içine un ve diğer malzemeyi parça parça ekledim. Bunu yapmamın sebepi katı ve piştikten sonra sert bir hamur istememem. Hamuru mikserle iyice karıştırdıktan sonra unlanmış tezgahımın üstüne aldım ve 3 parçaya ayırdım. Herbir parçayı streçledim ve dolapda bir gece beklettim. Ertesi gün yuvarlaklar halinde 180 derecede fırında 15-20 dakika pişirdim. Ben 15'inci dakikadan sonra
kürdan metodu ile kontrol ettim ve çıkarttım. Pişen kurabiyelerimi soğutme teline aldım oda sıcaklığında soğuttuktan sonra kuvertür çikolata eritip süsledim. Bu kısım tamemen sizin zevkinize ve ne kadar eğlenmek istediğinize bağlı olarak değişebilir. Son dip not olarak bu cefakar hamuru buzlukta haftalarca kalabiliyor.

Bu görüntüsü pek eğlenceli olan kağıt keklerim için herhangi bir kek tarifinden farklı bir tarif kullanmadım o sebeple beğendiniz bir kek tarifini kullanmanızı tavsiye ederim yanlız iki önemli dip notu vermek isterim, kağıt kek kaplarının tamamını doldurmayın ki kabarmaları için yerleri olsun. İkinci olarak da kek tariflerinde genellikle 1 paket kabartma tozu kullanılır ben kağıt kek kaplarından taşan kekcikler istemediğim için bir paket kabartma tozu yerine bunun tam yarısını kullandım. Süslemek için üstlerine eritilmiş çikolata mini cinler ve pasta süsü kullandım.

1 Aralık 2011 Perşembe

Kestaneli Balkabağı Püresi

Dün gece uykum kaçınca mutfakta ne var ne yok diye dolanırken,balkabağı ve kestane püresi yapmak gibi bir fikir yanıp sönmeye başladı zihnimde üstünde bayağı bir çalıştım diye biliri. Daha önce yediğim ya da okuduğum herhangi birtariften esinlenmedim bildiğin uydurdum. Üç saatimi aldı ama deydi bundan eminim. Püreyi hazırladıktan sonra "e ben şimdi bunu neyle servis edeceğim" sorusuna cevap ararken çareyi görüldüğü gibi milföyde buldum.
Çok keyifle yendi, tatlı yemeyen annem tabağın dibini sıyırdığını görünce içim rahatladı desem yalan olmaz. Bir parça daha püre var buzluğa attim onunlada birşeyler uyduracağa benziyorum.