14 Aralık 2011 Çarşamba
Mamma Mia; La Pasta
"bir makarna bile yapamıyor(muş)" böyle bir deyim var değil mi? Makarna bile yapamamak. Makarna yapmak zaten zor iştir aslında, öyle haşladım süzdüm yağlayıp sosladım olmaz. Makarna'nın pişme süresi,süzülmesi, makarna sos oranının ayarlanması, hangi makarnaya hangi sos gider, sunum vesaire vesaire. Öyle kolay iş değildir, şakaya gelmez.
Ton balıklı makarnayı yaparken sadece çıkartım evet çırak zira ben yapmadım, babam yaptı. Bayılıyor bu makarnayı yapmaya ama ilk yaptığında makarna sos oranını ve pişirme sürelerini ayarlayamadı ancak biz genede yedik. Sonra durumun ciddiyetini, kendisine aktarınca oda hak verdi o kadar kolay olmayacağını. Bu üçüncü denememiz ben bir baş öğretmen edasında (valla hoşumada gitmiyor değil) şu şöyle, bu böyle diye koltuklarım kabarmış şekilde sürekli direktif halindeyim. Çok şükür istediğimiz oranlar tuttu, malzemeler ekle,çıkart,tart,ölç,biç'den sonra en sonunda oturdu. Artık önünüze çıkacak kıvama geldiğine inandığım için hemen anlatıyorum nasıl yapıyoruz.
Malzeme:
2 kutu ton balığı
1 paket spagetti
1/2 su bardağı domates rendesi
2 yeşilbiber
2 orta boy sarımsak
1/2 çay bardağı siyah zeytin
1/2 çay bardağı zeytinyağ
Bir tutam maydanoz
1 defne yaprağı
1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Yapılışı:
Spagetti'yi paketin üstünde tarif edildiği gibi bir parça tuz eklenmiş defne yaprağı ile kaynayan suda haşlamak için tencereye aldım. Bu arada iki kutu ton balığının fazla yağlarını süzdüm ve bir kaba aldım. Yeşil biberi küçük küçük doğradım ve yanmaz tavada zeytinyağ ile 1-2 dakika çevirdim sarımsaklarımıda küçük parçalar halinde doğradıktan sonra biberlerin olduğu tavaya aldım altını kıstığım tavada 1-2 dakikada sarımsaklarımı soteledim hemen üstüne yarım su bardağı kadar rendelenmiş domatesimi ekledim ve altını açarak sürekli karıştırdım. Domatesler hafif kaybolma kıvamında geldiğinde ton balığımı ve zeytinleri ekledim ve tuz,karabiber ve pul biber ile tatlandırdım.En fazla 5 dakika kısık ateşde pişen ton balığı sosumun altını kapatıp maydonozu üstüne ekledim. Bu arada gözüm saatte makarnanın pişme süresini kontrol ediyorum tabii. Genelde 10-12 dakika pişirme süresi tavsiye edilir ben 10. dakikada alıyorum az pişmiş sevmemin dışında yaklaşık 2 dakika sosla birlikte pişireceğim için arada kalan zamanı soslama zamanına ekliyorum. Makarnanızı süzmeden önce süzgeçinizi makarnanın sıcak suyu ile söyle bir ıslatın ki makarnalarınız süzgeçe yapışmasın. Makarnaları süzdükten sonra sıcak olan sos ile birleştirip tencerenin altnı çok açmadan 2 dakika daha pişirdim ve altını kapattım. Sıcak olan makarnayı tencerenin kapağını kapatmadan 20 dakika kadar dinlenmesini bekledim böylece tüm lezzetler birbirine iyice karıştı.
Sonra uygun tabaklarda servis ettik koca tencerenin yarım saat içinde dibini gördük. Tarifi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun diyorum.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder