13 Aralık 2011 Salı

Elmalı Helvalı


Öyle bir tatlı olduki lezzetinden yiyemezsin ağlarsın.Her zaman olduğu gibi anne şevkati ve sevgisi ile kollarını bana açmaktan çekinmeyen, azını çoğunu hep paylaşan sevgili buzdolabim gene yaptı yapacağını kalbinin derinliklerinden ihtiyacım olan tahin helvasını çıkartıp önüme seriverdi. Elma her daim var zaten, birde benim artıkçı tırtıkçı ruhumun güzelliği buzlukta taban olmak için bekleyen bir kek parçası. E bana da bir zahmet helvayı yapmak kaldı.

Ansızın gelen misafir veya pratik turta yapmak istiyorsanız bu tarif tam yerinde ve zamanındadır. Daha öncede söylediğim gibi sitede yayınladığım tüm tarifleri önce deniyorum, geliştirilmesi gereken kısımları olursa veya değişecek malzemesi olursa olana kadar denemeler devam ediyor ondan sonra beğenilerinize sunuluyor. Tabii bu arada yok efendim sönen kekler, patlayan çatlayan brownieler, şekeri tutmayan biscottiler nereye gidiyor, tabiiki buzluğa. Ancak artık geri dönüşümü olmayacak malzemeler göz yaşları içinde çöpe gidiyor.
Çoğunlukla çok amaçlı kullanılabilecek malzemelerim varsa (örneğin kekler) mutlaka buzluğa önceden yaptığım bir kakaolu birde sade kek bulunduruyorum.Bu tartı yapmak içinde buzlukta bekleyen damla sakızlı sade kekimi kullandım.Eğer ben o kadar uzun boylu kek yapmakla uğraşamak istemiyorum,öyle bir vaktim yok derseniz taban için bir paket burçak bisküvi ve bir su bardağı ekmek kırıntısı ya da galeta karışımı kullana bilirsiniz. Kek kullanmak istiyorsanızda bildiğiniz sade kek tarifine damla sakızı ekleyerek damla sakızlı kek yapabilirsiniz.

Malzemeler:
2 su bardağı damla sakızlı kek unu
(bunun yerine makinadan geçirilmiş bir paket burçak bisküvi ve galeta karışımı)
1 çorba kaşığı erimiş soğutulmuş tereyağ
2 orta boy elma
1/2 paket sade tahin helvası
2 çay kaşığı toz tarçın

Yapılışı:
2 su bardağı kadar elde edecek kadar keki makinada çektim (veya bir paket burçak ve 1 su bardağı galeta) karıştırma kabına daha önceden erimiş soğumuş tereyağını ekledim iyice karıştırdım sonra borcamın tabanına bu karışımımı döktüm ve istediğim inceliğe gelene kadar elimle bastırarak bir taban oluşturdum. Tabanın toparlanması için borcamı buzlukta beklemeye aldım. Bu arada kabuklarını soyduğum elmaları ay şeklinde doğradım (eğer elmalar çok tatlı ise üstlerine yarım çay bardağı limon suyu dökün ve elmaları kırmadan karıştırın). Buzlukta bekleyen tabanı alıp elmaları aynı yönde olacak şekilde dizdim üstüne yarım paket tahin helvasını elimde parçalayarak eşit bir şekilde dağıttım. 180 derece fırında 10 dakika pişirdim fırından çıkartınca üstüne toz tarçını serpiştirdim sonra kapattığım ancak sıcaklığından yararlanacağım fırına tekrar koydum tarçınlarda helvanın üstünde eriyince soğuması için çıkarttım. Ilık veya soğuk servis edebilirsiniz.

Bu tabanda kullandığım kekin damla sakızlı olmasına özen gösterdim zira Elmalı Helvalı'nın yanında filitre kahve vardı. Damla sakızı da her türlü kahvenin aromasını inanılmaz zenginleştiriyor.
Tarifi deneme niyetinde olanlara şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder