18 Kasım 2011 Cuma
Ballı Kavurma, Yeşilli Pilav
Bu kadar tembellik olur. Bayram öncesinden beri yapıyoruz, pişiriyoruz , resimliyoruz boş durmuyoruz ama elimi atıpda bir resimleri düzelteyim, yazılarını yazayım efendime söyliyeyim yok yayınlayayım yok bende. O yüzden bayramdan bu yana pişirdiklerimi bir hız ekleyeceğim. Bu sebeple yazılar kısa olacak gibi.
Klasik bayram yemeği kavurmayı biz de yaptık yanlız bir değişiklikle, çok eski bir tarif üzerinde hafif oynama ile. Büyüük büyük babaannemiz (şu banka reklamlarında ki turist rehberi çocuk gibi hissettim kendimi) kurban bayramında kavurmayı ballı yaparmış. Neden bal diye soran varsa aranızda bilahare cevabını vereceğim.
Malzemeler:
1kg kuzu kavurmalık kuşbaşı et
2 çorba kaşığı zeytinyağ
1 ½ çorba kaşığı bal
½ çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş kara biber
Yapılışı:
Metal olmayan bşr kapta eti, iki çorba kaşığı zeytinyağ ile harmanladıktan sonra iyice ısınan tavada altını kısmadan eti mühürlemek için 5 dakika kadar karıştırdım bu yöntemle etiniçindeki suyu hapsoluyor ve kurumayan bir kavurma yme şansınız oluyor. Daha sonra tuz ve kara biberi ekledim ve bir kaç dakika daha yanmaması için karıştıra karıştıra pişirdim. Etin artık suyunu salmayacağından emin olunca altını kıstım ve alt üst etme işlemine devam ettim. En son olarak ocaktan almadan 5 dakika kadar öncesinde ocağın altını açtım harlı ateşde alt üst ederken balını ilave ettim ve karıştırdım (neredeyse durmadan) . Bu aşamada balın içinde bulunan öz suyunun ve asitin uçmasını sağladıktan sonra birkaç kez tadını kontrol ettim ve en son olarak altını kapattım.
Bu arada yanına tabiiki pirinç pilavı gider dedim ama canım öyle bilindik pilav yapmak istemeyince bende yeşilli pilav yaptım.
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
½ su bardağı arpa şehriye
½ çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tuz
2 ½ su bardağı su
Yapılışı:
Pirinçleri yıkayıp bir kenara aldım (pirinçleri fazla suda bırakmayın pilavınız lapa olmasın) , yarim su bardağı arpa şehriyeyi ve bir tatlı kaşığı kuş üzümünü bir çorba kaşığı zeytinyağ ile kavurdum ardından pirinçleri ekledim bu sırada bir tatlı kaşığı naneyide ekledikten sonra pilavın sıcak suyunuda döktükten sonra tereyağı ve tuzu da pirinçlerle buluşturup pilavın pişmesini bekledim. 10 dakika kadar demlenmesinden sonra sofrada baş köşede ballı kavurmalar ile iyi bayramlar dilediler.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder