4 Kasım 2011 Cuma

Damla Sakızlı Ayva


Bir kutu içinde bir hazine geldi geçen gün. Doğal gübre ve hiç bir tarım ilacı kullanılmadan yetiştirilmiş altı tane mis gibi kokan ayva. Tahmin edeceğiniz gibi hemen el koydum kimse yemesin yakarım diye tehditler savurunca sevgili ayvalar ile baş başa kaldık. Nasıl güzel koktuklarını size anlatamam. Kabuklarında koruyucu ne mum ne de bir ilaç zerresi bulamazsınız öyle güzeller. Bu doğal meyveleri işlem görmüş başka bir malzeme ile bir araya getirirsem ellerim kırılır dedim ve şeker yerine pekmez kullandığım bu damla sakızlı ayva tarifini uyduru verdim.

Malzemeler:
6 ayva
2 su bardağı pekmez veya 1 ½ su bardağı şeker
1 su bardağı su
1 paket damla sakızı

Yapılışı:
Benim kullandığım ayvalar doğal oldukları için (hava atıyormuşum gibi gelmeye başladı kulağıma) kabuklarını soymadım sadece yara izlerini aldım, hepsini pişirme tenceresine kabukları ile rendeledim dövülmüş bir paket damla sakızı ve beş çekirdeğinide içine attım. 1 su bardağı suyu da ekledikten sonra çok kısık ateşte kendi sularını da salacak şekilde yavaş yavaş pişmeye bıraktım. Pişmeye başlayan ayvaları ara sıra kontrol etmekte fayda var zira suyu az gelirse ekleme yapmak gerekebiliyor. Yarı pişmiş ayvaların üstüne iki su bardağı pekmezi ekledim ve yumuşayana kadar pişirdim. Yaklaşık 30 dakika kısık ateşde pişen marmelat, soğumak için kapağı açık bir halde bir kaç saat bekledi. Hemen tadına baktım , dürüst olmak gerekirse şeker kullanmadığım için ekşimsi olsada üstüne sürdüğüm etimekten bir ısırık almadan edemedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder